Γλυκό κουταλιού φράουλα 1

Γλυκό κουταλιού φράουλα 1

DSC07040DSC07042DSC07045DSC06621 DSC06996
Υλικά:
• 3 κιλά φράουλες ολοκληρες
• 2 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική
• χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτσανάκι προσεκτικά και πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες χωρίς να τις κόψουμε .
Τις τοποθετούμε ολόκληρες σε στρώσεις σε μια κατσαρόλα εναλλάξ με την ζάχαρη, κλείνουμε το καπάκι και τις αφήνουμε τουλάχιστον 10 ώρες ώστε να λιώσει η ζάχαρη (μπορούμε να τις βάλουμε στην κατσαρόλα το βράδυ, να της αφήσουμε όλη νύχτα και το πρωί να τις βράσουμε).
Αφού λιώσει η ζάχαρη, τοποθετούμε την κατσαρόλα χωρίς το καπάκι στο μάτι της κουζίνας και βράζουμε τις φράουλες για περίπου 3 λεπτά.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα, χωρίς το καπάκι, και αφήνουμε τις φράουλες για 12 ώρες.
Όταν περάσει το 12ωρο, αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τις φράουλες από το σιρόπι, τις βάζουμε σε πιατέλα ή μπωλ και βράζουμε μόνο του το σιρόπι για λίγο, ώσπου να ‘‘δέσει’’.
Ρίχνουμε μέσα τις φράουλες και το χυμό από το λεμόνι και βράζουμε το γλυκό για άλλα 3-4 λεπτά έως ότου δέσει καλά, προσοχή μην το παραβράσουμε και λιώσουν τελείως οι φράουλες.
Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, και το μεταφέρουμε σε βάζα.

• Για να καταλάβουμε αν έχει δέσει το σιρόπι ή το γλυκό: ρίχνουμε μια σταγόνα από το σιρόπι σε ένα πιάτο, αν παραμείνει στρογγυλή έχει δέσει, αν όχι χρειάζεται κι άλλο βράσιμο.
• Αν το κλείσουμε σε αποστειρωμένα βάζα, συντηρείται για τουλάχιστον έναν χρόνο.