Παραδοσιακά κόλυβα

Παραδοσιακά κόλυβα

 

Παραδοσιακά κόλυβα!!!

Οδηγίες βήμα-βήμα!!!από την Maria Chatzisimou
Ευχαριστώ πάρα πολύ την Μαρία για την παραχώρηση των φωτογραφιών και της συνταγής της!!!!
ΥΛΙΚΑ:

ΥΛΙΚΑ:
500 ΓΡ. ΣΤΑΡΙ (ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΑΡΙ ΤΗΣ 3α, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΖΕΙ ΣΕ ΑΠΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΣΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥ!!!!!)
150-200 ΓΡ. ΣΟΥΣΑΜΙ
3-4 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ
250 ΓΡ. ΚΑΡΥΔΙΑ
250 ΓΡ. ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
250 ΓΡ. ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΑΣΠΡΙΣΜΕΝΑ
200 ΓΡ. ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΞΑΝΘΕΣ
200 ΓΡ. ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΜΑΥΡΕΣ
12 ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΤΡΙΜΜΕΝΕΣ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) ή ΠΤΙ ΜΠΕΡ ή ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΙ ή ΛΙΓΑ ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ
1/2 ΚΟΥΠΑΣ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ(ΠΕΡΙΠΟΥ), ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ
1/2 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΚΑΝΕΛΑ ΣΚΟΝΗ
1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ
4 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ
ΡΟΔΙ ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΜΕ
ΜΑΪΝΤΑΝΟ ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΜΕ
2 ΔΑΦΝΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ 1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ
1) Βάζουμε το στάρι να μουλιάσει όλο το βράδυ. Οι οδηγίες που ακολουθούν στις επόμενες φωτογραφίες, είναι για όταν θέλουμε να πάμε το σταράκι στο νεκροταφείο και να διαβαστεί απόγευμα.

2) Το επόμενο πρωί, βάζουμε καθαρό νερό και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα. Βράζουμε για 45 λεπτά στη χύτρα (ή μιάμιση ώρα σε κανονική κατσαρόλα, ξεσκέπαστη) και ανοίγουμε να ελέγξουμε αν έχει σκάσει, σημάδι πως είναι βρασμένο. Αν δεν έχει σκάσει, ξανακλείνουμε τη χύτρα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά ακόμα, έως ότου βράσει σωστά το σταράκι.

Στο τέλος, προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, γιατί αν το ρίξουμε από την αρχή, θα σκληρύνει το στάρι μας

3) Σουρώνουμε και πλένουμε σε λεκάνη αλλάζοντας το νερό 2-3 φόρες, για να φύγει το άμυλο, η “κόλλα” του δηλαδή, μέχρι να δούμε το νερό να μένει πεντακάθαρο. Έτσι δεν θα μας λασπώσει. Καλό είναι, να πετάμε το νερό στον κήπο και όχι στην αποχέτευση!

4) Το αφήνουμε για λίγο στο σουρωτήρι, να στραγγίξει καλά! Όταν έχει σκάσει, είναι όπως το βλέπετε στη φωτογραφία.

5) Στρώνουμε σε μεγάλη επιφάνεια, στην όποια δεν θα πλησιάσει ΚΑΝΕΙΣ, ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο ή ο,τι άλλο μας βολεύει και από πάνω βάζουμε πεντακάθαρη λευκή κατά προτίμηση, πετσέτα! Βάζουμε το στάρι, παίρνουμε άλλη μια στεγνή πετσέτα και το σκουπίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Αλλάζουμε την κάτω και την πάνω πετσέτα με άλλες, στεγνές και το κρατάμε σκεπασμένο για ένα τέταρτο, να τραβήξει τα πολλά  υγρά. Βγάζουμε την πάνω πετσέτα και με τις παλάμες μας, απλώνουμε παντού το στάρι. Κοντά σε μια ανοιχτή μπαλκονόπορτα με σήτα, είναι ιδανικά, αλλιώς, φυλάμε καραούλι για καμιά μύγα!!! Κάθε 20-30 λεπτά, πηγαίνουμε και το ανακατεύουμε να στεγνώνει. Θα έχει στεγνώσει καλά, όταν το ανακατεύουμε και δεν κολλάει πια στα χέρια μας…κι όταν ανασηκώνουμε την πετσέτα και το στάρι δεν κολλάει, αλλά “τρέχει” σαν ρυζάκι! Δεν χρειάζεται παραπάνω στέγνωμα γιατί θα ξεραθεί. Το σκεπάζουμε καλά μέχρι να συγκεντρώσουμε κοντά μας όλα τα υλικά!

6) Για να κερδίσουμε χρόνο και να μην κουραστούμε, κάνουμε την επεξεργασία των υπολοίπων υλικών, μια-δυο μερες πριν, με την ησυχία μας!! Έχουμε καβουρδίσει τα αμύγδαλα και τα χοντροκόβουμε. Χοντροκόβουμε τα φουντούκια και τα καρύδια. Εννοείται πως αν δεν μας αρέσει κάποιος ξηρός καρπός, πολύ άπλα δεν τον βάζουμε!

7) Καβουρδιζούμε το σουσάμι είτε στο γκριλ είτε σε ένα τηγανάκι. Όπως είναι ζεστό-ζεστό, κόβουμε το μισό στο μουλτι, να γίνει σκόνη. Τα βάζουμε ξέχωρα σε ένα μπολ ή ένα πιάτο και σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο, για να κρατήσει τα αρώματα του.

8 ) Όταν είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τα υλικά σε μια λεκάνη, ανάβουμε το καντήλι μας, ένα κεράκι και το θυμιατό μας! Καθώς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, μνημονεύουμε το όνομα του αγαπημένου μας που “έφυγε” και ο,τι κάνουμε, το κάνουμε για να ελαφρώσουμε την ψυχούλα του και να του δείξουμε με τον μόνο επίγειο τρόπο που έχουμε, ότι δεν τον έχουμε ξεχάσει! 🙂
Αλέθουμε λοιπόν, όσο μπορούμε και το γλυκάνισο και ενώνουμε σε μεγάλη λεκάνη, το στάρι, τους ξηρούς καρπούς, το γλυκάνισο, το ολόκληρο σουσάμι, 2-3 καλές χούφτες τριμμένη φρυγανιά (κρατώντας λίγη για να πασπαλίσουμε την επιφάνεια) και τα μπαχαρικά.

9) Προσθέτουμε μπόλικο ρόδι και σίγουρα μισό ματσάκι μαϊντανό, χωρίς τα κοτσανάκια φυσικά. Ρίχνουμε τις σταφίδες, το ολόκληρο σουσάμι, αυτό που δεν έχουμε αλέσει δηλαδή και τη ζάχαρη. Αν θέλουμε, κρατάμε χόρια τον μαϊντανό και τον βάζουμε πρώτο στην πιατέλα, κάνοντας σχήμα σταυρού, πριν ρίξουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προσωπικά, σχηματίζω το σταυρό με όλα τα υλικά μαζί!

10) Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε λίγο, να δούμε πως είναι στη γλύκα και στα μπαχαρικά. Αν θέλουμε λίγη κανέλα ακόμα ή λίγη ζάχαρη, προσθέτουμε με προσοχή. Το γαρύφαλλο καλό θα είναι να μην το αυξήσουμε, γιατί έτσι κι αλλιώς, “ακούγεται” έντονα! 🙂
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Αν έχουμε σκοπό να πάμε το στάρι από το προηγούμενο απόγευμα στην εκκλησιά, ή να το έχουμε έτοιμο το βράδυ στο σπίτι και να το πάμε κατευθείαν το πρωί, ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕΣΑ!!! Ενώ αν πρόκειται να το πάμε να διαβαστεί μετά από μια ώρα το πολύ και κατευθείαν να το μοιράσουμε, τότε μόνο μπορούμε να βάλουμε και τη ζάχαρη μέσα! Αλλιώς θα βγάλει υγρά και θα μας χαλάσει όλο το μείγμα!

11) Πριν ρίξουμε όλο το μείγμα στη βαθει πιατέλα ή το δίσκο που θα χρησιμοποιήσουμε, βάζουμε με τη χούφτα μας, τρεις φορές, κάνοντας σταυρό. Αν δεν είμαστε εμείς οι στενοί συγγενείς, τότε φωνάζουμε τους κοντινότερους του ανθρώπου που “έφυγε”, να κάνουν εκείνοι τον σταυρό και να μελετήσουν το όνομα του.

12) Ρίχνουμε το υπόλοιπο και προσπαθούμε να το κάνουμε μπομπέ!!!

13) Το πατάμε να λειανθεί η επιφάνεια όσο μπορούμε, με τη βοήθεια μιας χαρτοπετσέτας.

14) Ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά (αν είναι περίοδος νηστείας) ή πτι μπερ τριμμένα (αν δεν νηστευούμε) και ξαναπατάμε με τη χαρτοπετσέτα. Πάνω από τη φρυγανιά, πασπαλίζουμε το αλεσμένο σουσάμι και πιέζουμε πάλι με τη χαρτοπετσέτα! Η φωτογραφία, είναι από άλλη προσπάθεια, κατά την οποία είχα ξεχάσει να το κάνω πομπέ και το έκανα τελείως επίπεδο.

15) Πασπαλίζουμε με κάμποσο τριμμένο ινδοκάρυδο. Δεν είναι ανάγκη να καλύψει εντελώς! Για έξτρα γεύση το θέλουμε! Αν δεν μας αρέσει, δεν το βάζουμε καθόλου! Βοηθάει όμως και με το χρώμα του, γιατί είναι σαν υπόστρωμα για τη λευκή ζάχαρη που θα ακολουθήσει!

16) Τελειώνουμε με κρυσταλλική ζάχαρη, την οποία ρίχνουμε βροχηδόν! Αυτό είναι ένα κολπάκι για τις αρχάριες, μέχρι να μάθουν να αποκτούν εμπειρία στα κόλυβα!! Η κρυσταλλική ζάχαρη δεν θέλει πάτημα με χαρτοπετσέτα, στέκεται άνετα μόνη της. Αν βάλουμε άχνη, την πασπαλίζουμε με σουρωτήρι και την πατάμε με τη χαρτοπετσέτα να στρωθεί καλά!