Γαλακτομπούρεκο by mairh
Ένα αγαπημένο γλυκάκι που η μικρή μου κόρη το έλεγε πάντα Λαχταρομπούρεκο.
Όταν της έλεγα να το λέει σωστά εκείνη έλεγε ότι τόσο που το λαχταράει να το φάει έτσι πρέπει να λέγετε!!!
Υλικά
1 πακέτο φύλλο
1 λίτρο γάλα
110 γραμ ζάχαρη
120 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά βούτυρο για την κρέμα
1 κούπα βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
4 αυγά
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
και 2 βανίλιες
Υλικά για το σιρόπι
650 ζάχαρη
400 νερό
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
ένα ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια να ζεσταθεί
Ρίχνουμε την ζάχαρη και μετά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια κρέμα!
Όταν είναι έτοιμη χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε λίγη από την ζεστή κρέμα για να πάρουν μια καλή θερμοκρασία.
Στην συνέχεια τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι η κρέμα μας και μαζί και την μια κουταλιά βούτυρο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που την κολλάμε στην κρέμα να μην κάνει κρούστα!!!!
όταν είναι κρύα η κρέμα μας ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και τα κόβουμε στην μέση και έχουμε 22 φύλλα, κάθε φύλλο το αλείφουμε στις δυο άκρες με βούτυρο στο πάνω μέρος αλλά κέντρο βάζουμε μια κουταλιά κρέμα και διπλώνουμε πρώτα τις δυο άκρες και μετά το κάνουμε ρολάκι,
Μόλις είναι όλα τα γαλακτομπουρεκάκια μας έτοιμα λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με περίπου μια κουταλιά βούτυρο στο κάθε ένα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν!!!!
εκτέλεση σιρόπι
την ώρα που περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα κάνουμε το σιρόπι μας για να είναι και αυτό κρύο μόλις βγουν τα γαλακτομπούρεκα από τον φούρνο!!!!
Βράζουμε για 10 με 15 λεπτά περίπου την ζάχαρη με το νεράκι και την κανέλα και μετά από τα 10 λεπτά ρίχνουμε και το λεμόνι και σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει!!!!
καλή επιτυχία!!!!
Είναι ένα υπέροχο γλυκό, μπορείτε να ψήσετε όσα θέλετε και τα υπόλοιπα να τα βάλετε άψητα στην κατάψυξη και όταν τα θελήσετε τα ρίχνετε στον φούρνο παγωμένα και στην αρχή σε σιγανή φωτιά και μετά που ξεπαγώνουν να δυναμώσετε την φωτιά!!!!