Μπελουσιώτικα κρεμμύδια με Ουρά μόσχου στην γάστρα.

Μπελουσιώτικα κρεμμύδια με Ουρά μόσχου στην γάστρα.

Μπελουσιώτικα κρεμμύδια με Ουρά μόσχου στην γάστρα.
Μπελουσιώτικα είναι τα ζακυνθινά κρεμμύδια ή νεροκρέμμυδα.
Ένα κυριακάτικο φαγάκι για μερακλήδες.
Αν δεν έχετε δοκιμάσει ουρά μόσχου καλό θα ήταν να την κάνετε κάποια στιγμή θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά
1500 γραμ ουρά μόσχου
2-3 μεγάλες πατάτες χοντροκομμένες
2 νεροκρέμμυδα σε ροδέλες
4 ντομάτες σε ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
2 πιπεριές πράσινες σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνης
λίγους κόκκους μπαχάρι
4 κσ ξίδι
1 κσ πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι νερό
αλεύρι για το πανάρισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα κομμάτια της ουράς. .
αλευρώνουμε και τηγανίζουμε ελαφρώς .
Τα στρώνουμε σε μια γάστρα και κυκλικά και στο κέντρο βάζουμε τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε λιγάκι.
Από πάνω στρώνουμε τις ροδέλες των κρεμμυδιών, τις πιπεριές, το σκορδάκι, και τέλος τις ροδέλες από τις ντομάτες.
Αλατοπιπερώνουμε ξανά και περιχύνουμε το ξίδι, τον πελτέ ντομάτας που λιώσαμε σε 1 1/2 ποτήρι νερό, και το ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε για 3 ώρες στους 200 βαθμούς.
Τέλος ανοίγουμε την γάστρα και αφήνουμε για μισή ωρίτσα ακόμα να πάρουν χρώμα οι ντοματούλες.
Αν και ποτέ δεν έβαλα ξανά νεράκι στην γάστρα καλό θα είναι στις 2 ώρες να ρίξετε μια ματιά αν έχει νεράκι το φαγάκι σας.
καλή επιτυχία!

Μερικές πληροφορίες για τα Μπελουσιώτικα κρεμμύδια.

Τα ζακυνθινά κρεμμύδια ή νεροκρέμμυδα ή μπελουσιώτικα κρεμμύδια , είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία κρεμμυδιών με χαρακτηριστικό πλατύ και ογκώδες σχήμα, εξωτερικά είναι λευκά με ελαφριές μοβ αποχρώσεις, με τραγανή ολόλευκη σάρκα, χωρίς την σπιρτάδα και την καούρα των συνηθισμένων κρεμμυδιών
Τα ονόμαζαν μπελουσιώτικα κρεμμύδια διότι η κατ εξοχήν καλλιεργεια τους γινόταν στο Μπελούσι της Ζακύνθου, όπου υπήρχε η μεγάλη πηγή με το νερό, ίσως η μοναδική πηγή στο νησί, και τα κρεμμύδια αυτά θέλουν πολύ νερό για να γίνουν…
Είναι έγκλημα να επισκεφτείς την Ζάκυνθο και να μην δοκιμάσεις το τοπικό αυτό προϊόν…
Η γλύκα τους σε κάνει να χαίρεσαι να τα τρως σε σαλάτα φρέσκα, χωρίς να σε καίνε. Ακόμα και μαγειρεμένα, δίνουν μια ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό.
http://skouliki-skoulikia.blogspot.gr/2013/08/blog-post_2982.html