Σάμαλι Μελωμένο
Συνταγή Αιγύπτου
Ένα γλυκάκι με μπόλικο σιροπάκι και υπέροχο άρωμα
Υλικά
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα σιμιγδάλι Ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
600 ml ανθρακούχο νερό με γεύση μαστίχας
5 κγ μπεικιν
1 βανίλια
1 κγ μαστίχα
Εγώ δεν την έβαλα γιατί στο πρώτο σάμαλι που έκανα το πίκριζε αρκετά.
ξύσμα από ένα λεμόνι
και για το τέλος ασπρισμένα αμύγδαλα η’ τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Σιρόπι
4 1/2 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
χυμό από ένα λεμόνι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 βανίλια
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το χοντρό σιμιγδαλι, το ψιλό σιμιγδάλι,
την ζάχαρη, το μπεικιν, το ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε 2 μπουκαλάκια νερό και αφαιρούμε τα 60 ml γιατί θέλει 600 ml η συνταγή.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25χ35.
Αφήνουμε 2 ώρες το μείγμα να δέσει.
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 45 λεπτά.
βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το σάμαλι από τον φούρνο το σιροπιάζουμε με μια κουτάλα προσεχτικά.
Το αφήνουμε πάνω από δώδεκα ώρες να φύγει όλο το σιρόπι.
Χαράζουμε και στολίζουμε το κάθε κομμάτι με λίγο τριμμένο φιστίκι.
Αν βάλετε αμύγδαλα θα πρέπει να τα βάλετε πριν το ψήσιμο για να γίνουν τραγάνα.
Καλή επιτυχία
Την συνταγή την είδα στο κανάλι του Antonis Cooken και Ευχαριστώ πολύ τον Αντώνη.