Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Το ωραιότερο για μένα χειμωνιάτικο φρούτο, είναι το μανταρίνι.
Κι αυτό, γιατί μπορούμε να το φάμε όπως είναι, ή να το στίψουμε και να το κάνουμε χυμό, αλλά επίσης πολύ εύκολα, να το φτιάξουμε γλυκό και μάλιστα ολόκληρο, χωρίς καθόλου κόπο.
Μανταρίνι γλυκό του κουταλιού
Υλικά
1½ κιλό μικρά και σφιχτά μανταρίνια κλημεντίνες
1½ κιλό ζάχαρη
• 1100 ml. νερό
• ½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μανταρίνια και στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να ξεπικρίσουν.Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τ? αφήνουμε να βράσουν για 10′, τ? αποσύρουμε απ? τη φωτιά, αδειάζουμε το νερό και τα μανταρίνια σε τρυπητό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό, ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια και τ? αφήνουμε να κρυώσουν για 5′ περίπου.Αφού κρυώσουν λίγο τα μανταρίνια, τ? αδειάζουμε πάλι σε τρυπητό, να σταγγίσουν και παίρνοντας ένα – ένα, τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα, από το κοτσάνι μέχρι την άλλη άκρη.
Όταν τα τρυπήσουμε όλα, τα βάζουμε πάλι σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για άλλα 10′, (από την ώρα που θα πάρουν βράση) και έπειτα τ? αποσύρουμε απ? τη φωτιά.
Αλλάζουμε νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, άλλη μια φορά.
Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης και δοκιμάζουμε λίγη φλούδα, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ? ένα μπολ με νερό και τ? αφήνουμε για 2 – 3 ώρες, αλλάζοντας 2 – 3 νερά, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε).Όταν ξεπικρίσουν και μας αρέσουν στη γεύση, τα στίβουμε ελαφρά με το χέρι μας.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό, σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 10′ και ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5′ και σβήνουμε τη φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα, κι όταν τα μανταρίνια κρυώσουν τελείως, σε 5 – 6 ώρες, τα σκεπάζουμε μ? ένα πιάτο (να τα κρατάει βυθισμένα) και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 18 – 20 ώρες.Κατόπιν, τα ξαναβράζουμε για 10′ – 15′ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά,αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.
— Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.
Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.
— Το φυλάμε εκτός, ή καλύτερα εντός ψυγείου.
— Τα μανταρίνια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερο, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.
— Θα πρέπει να ξέρετε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες.
— Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ’ αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.
— Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.
— Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα.
http://faghta-giagias.blogspot.com/2013/11/blog-post_16.html