Κριτσίνια αλμυρά ή γλυκά

Κριτσίνια αλμυρά ή γλυκά

1 4 3 2 5 9 8 7 6

Κριτσίνια αλμυρά ή γλυκά

Υλικά

  • 1 ποτήρι κρασί ή μπύρα
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 6-12 κουτ. του γλυκού ζάχαρη (ανάλογα με το αν τα θέλουμε γλυκά ή αλμυρά)
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. του γλυκού μπέηκιν πάουντερ
  • 800 gr περίπου μαλακό αλεύρι ή αλεύρι χωρίς γλουτένη ή μισό-μισό με ολικής άλεσης
  • 50 gr σουσάμι
  • 50 gr αμύγδαλο τριμμένο ή ηλιόσπορο ή κολοκυθόσπορο ή τριμμένα καρύδια ή ό,τι ξηρό καρπό έχουμε.
Παρασκευή
  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι , το κρασί ή την μπύρα, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το χέρι μέχρι να νοιώσουμε οτι έχει λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και την μπέηκιν πάουντερ,ανακατεύουμε και….
  3. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας ελαφρά μέχρι να γίνει μια μαλακή αλλά σταθερή  ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο αλεύρι. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του φλυτζανιού που μετρήσαμε τα υγρά. Όσο μεγαλύτερο ήταν το φλυτζάνι, τόσο περισσότερο αλεύρι θα χρειαστούμε και το αντίθετο,
  4. Αφήνουμε τη ζύμη για 1/2 με μία ώρα και κατόπιν πλάθουμε σε ό,τι σχήμα μας αρέσει.Το πιο κλασσικό είναι τα μπαστουνάκια των 10-12 c.m. περίπου.Τα κάνουμε λεπτά όσο το μικρό μας δαχτυλάκι .
  5. Σ’ αυτή τη φάση μπορούμε να τ’ αφήσουμε όπως είναι και να τα ψήσουμε ή να τα βουλιάξουμε σ’ ένα μπωλ με νερό και να τα στριφογυρίσουμε μέσα σ’ένα ρηχό πιάτο , που έχουμε βάλει το σουσάμι με τους ξηρούς καρπούς, Μ’αυτόν το τρόπο κολλάνε εύκολα μπόλικοι ξ. καρποί επάνω στα κριτσίνια .
  6. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 20΄περίπου. Δεν χρειάζονται καμιά επάλειψη ως εκ τούτου δεν περιμένουμε να πάρουν κανένα ιδιαίτερο χρώμα.

TIPS

  • Μέσα στο ζυμάρι μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς αλλά και ό,τι θέλουμε για να τα αρωματίσουμε, π.χ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ,βανίλια, κανέλλα και γαρύφαλλο , μοσχοκάρυδο ή ακόμα και τσίλι  ή πάπρικα ή και καπνιστή πάπρικα.
  • Μπορούμε να αυξομειώσουμε τη ζάχαρη για να έχουμε όποιο αποτέλεσμα μας αρέσει.
  • Ακόμα μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με μαύρη ζάχαρη και κανέλλα  και γενικά να χρησιμοποιήσουμε τη βασική συνταγή και να αυτοσχεδιάσουμε με τις γεύσεις που μας αρέσουν.

 

  • http://greenchef.gr/2012/04/%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CF%85%CF%81%CE%AC-%CE%AE-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B9/