Ζωμοί βοδινού

Ζωμοί βοδινού

Ζωμοί  βοδινού
Είναι κρίμα να μην χαλαλίζουμε λιγάκι από τον χρόνο μας να φτιάξουμε τους δικούς μας κύβους.
Εγώ δεν αγόρασα ποτέ έτοιμους δεν τους έχω δοκιμάσει.
Δεν ξέρω αν είναι καλοί???
Πάντα πίστευα ότι όσο περισσότερο σπιτικός είναι ο ζωμός μας τόσο και πιο υγιεινός και νόστιμος θα είναι.
Σας έχω δημοσιεύσει και ζωμό κοτόπουλο και ζωμό λαχανικών.
Πριν λίγες μέρες πέρασα από τον χασάπη μου και μου είπε σου έχω κόκαλα από μοσχάρι.
Δεν έχασα χρόνο πέρασα και από τον μανάβη και πήρα τα λαχανικά μου και με λίγη κούραση έτοιμοι οι ζωμοί μου!
Υλικά για 60 περίπου δόσεις
Κόκαλα από μοσχάρι
1 μικρό μπρόκολο
1 μελιτζάνα
4 καρότα
4 πιπεριές κέρατο
2 πατάτες
4 ντομάτες
2 κρεμμύδια
Το ένα 1/4 από ένα λάχανο
χυμό από δυο λεμόνια
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
μπόλικο αλατοπίπερο
1 κσ ρίγανη
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα κόκαλα και τα βάζουμε σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα.
Τα βράζουμε για περίπου 90 λεπτά.
Όση ώρα βράζουν τα κοκάλα τα ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Όταν περάσει ο χρόνος βρασίματος σβήνουμε την φωτιά μας και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα τον ζωμό μας.
Με ένα ξυλάκι από σουβλάκι βγάζουμε από τα κόκαλα το μεδούλι και το ρίχνουμε στον καθαρό ζωμό.
Την ώρα βράζουν τα κόκαλα πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας και τα Χοντροκόβουμε.
Ρίχνουμε τον καθαρό ζωμό στην κατσαρόλα πάλι προσθέτουμε όλα τα υλικά μας μαζί και συμπληρώνουμε νερό όσο περισσότερο χωράει στην κατσαρόλα μας.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δούμε τα λαχανικά να λιώνουν εύκολα.
Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να πέσει λιγάκι η θερμοκρασία.
Παίρνουμε σιγά σιγά μείγμα από την κατσαρόλα και το πολτοποιούμε στο μουλτι η’ σε κανάτα μπλεντερ.
Αδειάζουμε τον πολτό σε μια μεγάλη λεκανίτσα.
Όταν έχουμε λιώσει όλο το μείγμα από την κατσαρόλα ανακατεύουμε καλά στην λεκανίτσα το υλικό μας.
Γεμίζουμε ποτηράκια μιας χρίσης.
Αν έχετε μεγάλη οικογένεια τον βάζετε σε μεγαλούτσικα ποτηράκια Αν δεν μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες μπορείτε να πάρετε ποτηράκια που είναι για ελληνικό καφέ δηλαδή μικρά.
Τα αραδιάζετε σε ταψιά και τα βάζετε για 24 ώρες στον καταψύκτη.
Την επόμενη μέρα και αφού έχουν παγώσει μπορείτε να τα βάλετε μαζί με τα ποτηράκια σε μεγάλες σακούλες τροφίμων.
Πριν ετοιμάσετε το φαγάκι σας βγάζετε ένα ζωμό και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα υλικά.
Προσοχή όταν βάζετε ζωμό στο φαγάκι σας να προσέχετε το αλάτι μην σας γίνει αλμυρό γιατί υπάρχει αλάτι και στον ζωμό.
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Σε όσους το κάνουν καλή επιτυχία!!!