Γλυκό κουταλιού Μελιτζανάκι

Γλυκό κουταλιού Μελιτζανάκι

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Γλυκό κουταλιού Μελιτζανάκι
Υλικά
25 με 30 μελιτζανάκια
1 1/2 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
3 λεμόνια
2 ξυλάκια κανέλα
γαρυφαλάκια όσα και τα μελιτζανάκια σας
αμύγδαλα καβουρδισμένα
1 μικρό κομματάκι γαλαζόπετρα
Εκτέλεση
Αγοράζουμε όσο το δυνατόν μικρότερα μελιτζανάκια για να μην έχουν σποράκια.
καθαρίζουμε το κοτσανάκι.
Τα πλένουμε πολύ καλά και βγάζουμε την φλούδα τους.
Χαράζουμε στο κέντρο μια γραμμή όχι όμως από άκρη σε άκρη.
Αν είναι λίγο μεγαλούτσικα σαν τα δικά μου χαράζουμε ένα σταυρό στο μισό μελιτζανάκι.
Γεμίζουμε μια λεκανίτσα με νερό και χυμό από 2 λεμόνια να τα βάζουμε να μην μαυρίζουν.
Βράζουμε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε μέσα την γαλαζόπετρα να λιώσει.
Όταν έχει γίνει το νερό γαλάζιο και δεν υπάρχουν κομματάκια γαλαζόπετρα ρίχνουμε μέσα τα μελιτζανάκια μας για 30 με 45 λεπτά.
Αν δεν θέλετε να βάλετε γαλαζόπετρα μπορείτε να τα αφήσετε μέσα στο νερό με το χυμό λεμονιού για 2-3 ώρες.
Τα πλένουμε πολύ καλά πάνω από 4-5 φορές σε λεκάνη με μπόλικο νερό.
Στην συνέχεια γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό και την βάζουμε να πάρει βράση.
ρίχνουμε τα μελιτζανάκια κάθε φορά που κοχλάζει το νερό και βράζουμε 3 φορές από 5 λεπτά την κάθε φορά
Τα στραγγίζουμε καλά και τα αραδιάζουμε σε μια πετσέτα μπάνιου που επάνω θα στρώσετε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Εκεί θα τα αφήσετε περίπου 5-7 ώρες βάζοντας επάνω ένα βάρος να τα πιέζει όχι πολύ βαρύ να τα λιώσει.
Τα παίρνετε από την πετσέτα καρφώνετε από ένα γαριφαλάκι στην άκρη και βάζετε μέσα στην σχισμή από ένα αμυγδαλάκι καθαρισμένο και καβουρδισμένο.
Φτιάχνετε ένα καλά δεμένο σιρόπι με την ζάχαρη το νερό τα ξυλάκια κανέλας και ρίχνετε μέσα τα μελιτζανάκια σας να βράζουν 5 λεπτά.
αφήνετε μερικές ώρες να ρουφήξουν το σιρόπι και τα βάζετε ξανά στην φωτιά.
Αυτή την φορά δεν θέλουν πολύ βράσιμο γιατί το σιρόπι θα δέσει εύκολα.
Λίγο πριν το τέλος ρίχνετε το χυμό από ένα λεμόνι.
βάζετε το μελιτζανάκι σας σε αποστειρωμένα βαζάκια που μόλις βγάλατε από τον φούρνο.

<< καλά δεμένο σιρόπι είναι αυτό που όταν ρίχνετε μια σταγόνα σε ένα πιατάκι δεν σπάει η σταγόνα μένει εκεί σαν κομπάκι.>>