Ανοιχτή Kαπνιστή Mανιταρόπιτα
Συστατικά
Για την πίτα
8 φύλλα κρούστας
ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη γέμιση
1 κιλό μανιτάρια λευκά (αν είναι μικρά κομμένα στη μέση και αν είναι μεγάλα σε τέταρτα)
2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
4 αυγά
70 γρ. κονιάκ
1 κομμάτι μπέικον καπνιστό 200 γρ. κομμένο σε κύβους 2×2
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ., που έχουμε λαδώσει, ξεκινάμε και βάζουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας αφού λαδώσουμε καλά το ένα πριν βάλουμε το άλλο. Τα βάζουμε σταυρωτά έτσι ώστε να καλύψουμε ομοιόμορφα τα ταψάκι μας.
Ψήνουμε τη βάση της πίτας μας για 20 λεπτά (στρώνουμε μεμβράνη πάνω απο το φύλλο και τοποθετούμε φασόλια για βάρος στην διάρκεια του ψησίματος).
Σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα πράσα σε ένα καφτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Αφαιρούμε την πίτα απο το φούρνο και προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, τα κομμάτια καπνιστό μπέικον, τα αυγά, το κονιάκ, το αλατοπίπερο και το θυμάρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τα ρίxνουμε πάνω στην πίτα μας.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Μια υπέροχη συνταγή του Ακη Πετρετζικη
Με αλλαγές από την φίλη μου την βασούλα,
πρόσθεσε πιπεριά ψιλοκομμένη
και τυρί κασέρι.
Σ’ ευχαριστώ πολύ βασούλα για την ιδέα που μοιράστηκες μαζιί μας.
http://akispetretzikis.com/el/categories/almyres-pites-tartes/anoichth-kapnisth-manitaropita