1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Λαχανοντολμάδες by Mairh
Σας έκανα τους τεμπέλικους λαχανοντολμάδες.
Όμως είχα δώσει υπόσχεση στης φίλης μου τον γιο που εργάζεται στην Αγγλία ότι μόλις έρθει θα τον περιμένει μια κατσαρόλα με πολύ αγάπη!!!
Και να που έφτασε η στιγμή ο Γιάννης είναι στην Αθήνα και οι λαχανοντολμάδες στο πιάτο του!!!!

Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
250 γραμ κιμάς χοιρινός
2 καρότα τριμμένα
μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
μια χούφτα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
μπόλικο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερό χοντροκομμένα
200 γραμ ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο για την γέμιση
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
μπόλικο αλατοπίπερο

Υλικά για το αυγολέμονο
3 αυγά
χυμός από 2 λεμόνια μεγάλα
2 κγ κορν φλάουρ
όλο τον ζωμό από την κατσαρόλα
Εκτέλεση
παίρνουμε το λάχανο και του κόβουμε σε βάθος όλο το κοτσάνι κάνοντας ένα κώνο.
Το βάζουμε με την τρύπα που κάναμε προς τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.
Γεμίζουμε νερό και το βάζουμε να βράσει για 5 λεπτά,
Το γυρίζουμε και σταδιακά όσο βράζει και από την άλλη πλευρά βγάζουμε σιγά σιγά τα φύλλα και τα ακουμπάμε σε ένα ταψί.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, το ρύζι καλά πλυμένο, το τριμμένο καρότο, το κρεμμυδάκι με τον άνηθο, τον Δυόσμο, το ξερό κρεμμύδι, ελαιόλαδο, 1 ποτηράκι του κρασιού νερό και μπόλικο αλατοπίπερο.
Τα ζυμώνουμε καλά και τ’ αφήνουμε μισή ωρίτσα.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και βγάζουμε από το κέντρο το κοτσανάκι τους.
Τα χωρίζουμε ανάλογα το μέγεθος του φύλλου στα δυο αν είναι μικρά ‘η σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλα.
Βάζουμε ένα κγ γέμιση στο κάθε φύλλο.
Κλείνουμε τις δυο πλευρές του και μετά ρολάρουμε το ντολμαδάκια μας.
Τα σκληρά κομμάτια τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας και επάνω ακουμπάμε σε σπιράλ τους ντολμάδες μας
προσοχή να μην είναι χαλαροί μεταξύ τους για να μην φύγουν και χαλάσουν στο βράσιμο.
κάθε σειρά μου γεμίζουμε ρίχνουμε αλατοπίπερο και συνεχίζουμε.
Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα ρίχνουμε ξανά αλατοπίπερο το ελαιόλαδο και 2 ποτήρια βρασμένο νερό.
σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις πάρει να βράζει το φαγάκι μας χαμηλώνουμε από το 9 στο 6 την εστία μας.
Προσοχή δεν βάζουμε κουτάλι στην κατσαρόλα απλά την κουνάμε κυκλικά πολύ συχνά προσέχοντας πάντα να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι.
Μέτα από 1 1/2 της ώρας το φαγάκι μας είναι έτοιμο,
Το βγάζουμε από την φωτιά και βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μπορέσουμε να βγάλουμε το ζουμάκι από την κατσαρόλα μας.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μέσα στο χυμό λεμονιού λιώνουμε το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά όλο τον ζωμό που βγάλαμε από την κατσαρόλα.
Μόλις βάλετε όλο το ζουμάκι περιχύνουμε το φαγάκι στην κατσαρόλα μας και κουνάμε πολύ καλά για αρκετά λεπτά να πάει παντού το αυγολέμονο μας.
Αν σας βγουν πολλά τα ντολμαδάκια μπορείτε να τα στρώσετε σε ένα ταψί και να τα βάλετε στην κατάψυξη,
Μόλις παγώσουν τα αποθηκεύετε σε μια σακούλα τροφίμων και έχετε έτοιμα τα επόμενα ντολμαδάκια σας.
Γιάννη μου καλοφάγωτη η παραγγελιά σου !!!!!

Recent Recipes

Sponsors