Λαχανόπιτα by Mairh

Λαχανόπιτα by Mairh

Λαχανόπιτα by Mairh
Κάθε φορά που κάνω μια κλασική συνταγή δεν είναι για να πω ότι εγώ την έκανα καλύτερη από χιλιάδες ανθρώπους που την κάνουν ίδια μπορεί και καλύτερη.
Είναι η δική μου προσπάθεια να μένει ένα αρχείο για τους νεότερους γιατί αξίζει τον κόπο να μοιραζόσαστε αυτά τα λίγα η’ πολλά που γνωρίζετε!
Σήμερα έκανα μια λαχανόπιτα όπως την λέω εγω Αθηναίικη γιατί εδώ εμείς δεν έχουμε την χαρά να μαζέψουμε όλα αυτά τα υπέροχα χορταρικά που υπάρχουν στην φύση.
Η δική μου λαχανόπιτα έχει με όσα καλούδια βρίσκω στην λαϊκή

Υλικά για την γέμιση

1 1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίδες (ή καυκαλήθρες).
4 χοντρά πράσα
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
350 γραμ φέτα
3 αυγά
αλατοπίπερο

Υλικά για το φύλλο

Εγώ πάντα όταν έχω χρόνο ετοιμάζω ένα ζυμαράκι και το βάζω σε μικρά φύλλα στην κατάψυξη και όταν θέλω να κάνω πιτούλα βγάζω όσα θέλω να ξεπαγώσουν και τα ανοίγω στο μέγεθος που θέλω.
Η αλλαγή που κάνω τον τελευταίο καιρό είναι ότι βάζω κάθε ένα κιλό αλεύρι δυο αυγά .και βγαίνει πολύ πιο αφράτο και τραγανό το φυλλαράκι μου!

Εκτέλεση

καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολλά νερά προσθέτοντας μέσα λίγο ξίδι
στην συνέχεια το κόβουμε σε πάχος 2 δάχτυλα περίπου και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη
εκεί ριχνουμε πάνω από το κομμένο σπανάκι αλατάκι και με τις χούφτες μας το πατάμε να
μαραθεί.
όταν έχει βγάλει αρκετά υγρά και έχει μείνει η μισή ποσότητα σε όγκο το στύβουμε δυνατά
και το βάζουμε στην άκρη!!!!
<<το πράσινο ζουμάκι δεν το πετάμε το κρατάμε να κάνουμε ένα πιλαφάκι με πολλές
βιταμίνες>>
Το ίδιο κάνουμε και στα υπόλοιπα λαχανικά μας
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε την μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια τα πράσα τα μυρώνια τις καυκαλίδες (ή καυκαλήθρες). και τον άνηθο.
Όταν έχουν μαραθεί τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε μια μεγάλη λεκανίτσα βάζουμε το στημένο σπανάκι την φέτα θρυμματισμένη τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα το αλατοπίπερο και τα σοταρισμένα υλικά από το τηγάνι.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και αφήνουμε στην άκρη να ετοιμάσουμε τα φύλλα.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο ρίχνοντας λίγο λαδάκι ακόμα και ακουμπάμε και το δεύτερο φύλλο.
Στρώνουμε την μισή γέμιση και σκεπάζουμε με ένα ακόμα φύλλο.
Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και δυο ακόμα φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια ραντίζουμε με λίγο νεράκι αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι και ψήνουμε στους 180 με 200 μέχρι να είναι Ροδοψημένη!!!
Αν δεν την θέλετε παχουλή σαν την δική μου μπορείτε να βάλετε ένα κιλό σπανάκι και τα υπόλοιπα υλικά όπως είναι!!!!!

Close Menu