Σαρμαδάκια με μαύρο λάχανο

Σαρμαδάκια με μαύρο λάχανο

 

Σαρμαδάκια με μαύρο λάχανο
Αν και σας έχω πει ότι δεν είμαι πόντια μεγάλωσα με πόντιους.
Πάντα όταν θέλω να απολαύσω ποντιακές γεύσεις πάω στην φιλεναδίτσα μου την Δήμητρα Ευθυμιάδου για να πάρω τις συμβουλές της.
Έτσι και σήμερα σας ετοίμασα μια πολύ αγαπημένη συνταγή με μαύρα λάχανα και ελπίζω να γίνει και δική σας αγαπημένη σε όσους δεν είχατε την τύχη να δοκιμάσετε αυτά τα υπέροχα σαρμαδάκια!!!

Υλικά
Φύλλα από δυο μεγάλα μαύρα λάχανα
200 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
200 γραμ κιμά χοίρινο
μια κούπα ρύζι Καρολίνα η’ γλασέ
2 καρότα τριμμένα
3 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
μια χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες η μια στην γέμιση και η άλλη πάνω από τα ντολμαδάκια
1 κσ πελτέ ντομάτας
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
μπόλικο αλατοπίπερο
λίγο κοκκινοπίπερο
1 κγ Κιντζα << Κόλιανδρος>>

2 κσ βούτυρο στην κατσαρόλα πάνω από τα σαρμαδάκια και μισό ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο ενα μπρίκι ζεστό νερό και χυμό από ένα λεμόνι.

 

Εκτέλεση
Κόβουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα και τα κρατάμε για τον πάτο της κατσαρόλας.
Πλένουμε καλά τα φύλλα και τα ζεματάμε σε βραστό νερό με λίγο αλάτι για 3-4 λεπτά.
Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να κρυώσουν.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά και τα πλάθουμε αρκετά καλά.
Όταν έχουν κρυώσει τα ζεματισμένα φύλλα τα ανοίγετε πάνω σε ένα ξύλο κοπής και τα κάνετε κομμάτια ανάλογα το μέγεθος που θέλετε να είναι τα ντολμαδάκια σας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε στον πάτο τα κοτσανάκια από τα λάχανα.
Σε κάθε φυλλαράκι βάζετε μια κουταλιά γέμιση και τα διπλώνετε.
Τα αραδιάζετε πάνω από τα κοτσάνια και το ένα δίπλα στο άλλο.
Όταν γεμίσετε την κατσαρόλα σας ρίχνετε από πάνω αλάτι πιπέρι τον χυμό από την μια ντομάτα και τις δυο κσ βούτυρο το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
Σκεπάζουμε με ένα πιάτο τους σαρμάδες μας και ρίχνουμε ένα μπρίκι βρασμένο νερό.
Σιγοβράζεται το φαγάκι σας και προσθέτετε ζεστό νερό κάθε φορά που θα δείτε ότι τελειώνει.
Προσέχετε να μην έχετε πολλά υγρά στο φαγητό σας για να μην σας μείνουν στο τέλος.