χυλοπίτες Tricolore by Mairh

Χυλοπίτες αυτό το πολύ νόστιμο και θρεπτικό ζυμαρικό.
Σιγά που δεν θα το έκανα με όλες τις εκδοχές του.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν είχα τον Μάρκο βοηθό στο ζύμωμα δεν θα τα είχα καταφέρει να ζυμώσω 8 κιλά αλεύρι.
Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο αν έχεις λίγο χρόνο και πολύ μεράκι να της κάνει η κάθε νοικοκυρά.
Υλικα
1 1/2 κιλό γάλα
12 αυγα
8 κιλά σταρένιο αλεύρι περίπου
400 γραμ σπανάκι
2 πιπεριές πράσινες
800 γραμ ντομάτες
500 γραμ πιπεριές Φλωρίνης
250 γραμ καρότα
3 κσ αλατι χοντρό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας.
Από τις ντομάτες βγάζουμε την φλούδα και τα σποράκια.
Από της πιπεριές βγάζουμε μόνο τα σπόρια.
Για τις ΠΡΑΣΙΝΕΣ χυλοπίτες βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά το σπανάκι χοντροκομμένο και τις πράσινες πιπεριές με 3 ποτήρια νερό.
Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν να τα περάσουμε από το μουλτι να γίνουν μια κρέμα.
Για τις ΚΟΚΚΙΝΕΣ χυλοπίτες ζυγίζουμε τα υλικά καθαρισμένα.
Βράζουμε τις ντομάτες τα καρότα και τις πιπεριές Φλωρίνης για 15 λεπτά προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό.
Βγάζουμε και αυτό το μείγμα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει να το περάσουμε από το μουλτι να γίνει μια κρέμα.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γάλα τ αυγά και το αλάτι.
Προσθέτουμε δυο κιλά αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει ένας χυλός αρκετά δεμένος.
χωρίζουμε αυτό το μείγμα σε 3 λεκανίτσες και προσθέτουμε στην μια την κόκκινη κρέμα στην άλλη την πράσινη κρέμα και την τρίτη αφήνουμε ως έχει να γίνουν οι λευκές χυλοπίτες.
Προσοχή στις λευκές πρέπει να αφήσετε περισσότερο μείγμα γιατί εκεί δεν θα μπουν υγρά οπότε αν δεν αφήσετε περισσότερο μείγμα θα σας γίνουν λιγότερες.
Ζυμώνουμε το κάθε χρώμα με αλεύρι όσο πάρει να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
βάζετε τις ζύμες σε μεμβράνη να μην στεγνώσουν και βγάζετε μια μια.
Κάνετε μικρά κεφτεδάκια που τα περνάτε από την μηχανή πρώτα στο Νο3 και αμέσως μετά στο Νο4 κάθε φορά που θα περνάτε το ζυμαράκι σας από την μηχανή θα το αλευρώνετε.
τέλος περνάτε τα φυλλαράκια σας από την εγκοπή που βγάζει χυλοπίτες.
Τώρα αν δεν έχετε μηχανή και θέλετε να κάνετε χυλοπίτες τότε ανοίγετε λεπτά φύλλα με τον πλάστη και τα κόβετε στο φάρδος που θέλετε.
Απλώνετε τις χυλοπίτες σε βαμβακερά Τραπεζομάντηλα και αφήνετε να στεγνώσουν για μια βδομάδα ανακατεύοντας ελαφριά δυο τρεις φορές την ημέρα.
Μετά από την μια βδομάδα βάζετε σε ταψιά τις χυλοπίτες δυο δυο και τις στεγνώνετε στον φούρνο στον αέρα στους 50 για 4 ώρες περίπου.
Βγάζετε μόλις περάσουν οι 4 ώρες και αφήνετε να κρυώσουν για μια νύχτα ακόμα.
Τέλος τις περνάτε λίγες λίγες από ένα κόσκινο να φύγει το αλεύρι που έχει μείνει από το πλάσιμο.
Εγώ τις σπάω λιγάκι να μην κρατάνε πολύ χώρο.
Ο καλύτερος τρόπος αποθηκεύσεις είναι σε γυάλινα βάζα όμως είναι πολύ δύσκολο θα χρειαστούν πολλά βάζα.
Η δεύτερη καλύτερη αποθήκευση είναι σε ντενεκέδες που θα βάλετε στον πάτο και γύρο γύρο λαδόκολλα και θα σκεπάσετε και με ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Εγώ κράτησα λίγη ζύμη από την πράσινη και από την κόκκινη και θα κάνω μερικά δικά μου πειράματα που αν πετύχουν εδώ είμαστε να τα μοιραστώ μαζί σας.
Καλό χειμώνα σε όλους και μακάρι να βοήθησα έστω και μια φίλη η’ φίλο με τις δημιουργίες μου!!!!!
Από αυτή την συνταγή βγήκαν περίπου 8 κιλά χυλοπίτες που θα τις μοιράσω φυσικά γιατί ότι μοιραζόμαστε είναι για εμάς χαρά και ευτυχία!

Recent Recipes

Sponsors