Γιαπράκια με κιμά
Μια συνταγούλα που μοιάζει με τα γιαλαντζί άπλα έχει κιμά και αυγολέμονο.
Υλικά
60 – 70 τρυφερά αμπελόφυλλα
1/2 κιλό κιμά σπάλα μόσχου
1 φλυτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
2 καρότα τριμμένα
μπόλικο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
1/2 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο για την γέμιση
1/2 χυμό λεμονιού μαζί με το νερό στην αρχή
2 λεμόνια τον χυμό για το αυγολέμονο
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 αυγα
2 κγ κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Αν είναι φρέσκα τα καθαρίζετε κόβετε τα κοτσανάκια.
πρέπει να πλυθούν πολλά νερά.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και μόλις πάρει βράσει τα ρίχνετε μέσα 10 – 10 τα φύλλα και τ’ αφηνετε για 3-4 λεπτάκια να ζεματιστούν.
Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τ αφηνετε να κρυώσουν.
Γέμιση
Σε μια λεκανίτσα ρίχνω όλα τα υλικά μαζί εκτός από το λεμόνι.
Σε ένα ξύλο κουζίνας ανοίγετε ένα ένα φυλλαράκι εσείς να βλέπετε την μέσα πλευρά του φύλλου.
Στο σημείο που ήταν το κοτσανάκι βάζετε μια κουταλίτσα γέμιση κλείνετε τις δυο πλαϊνές πλευρές και ρολάρουμε όχι πολύ σφιχτά.
Τα αραδιάζετε κυκλικά στην κατσαρόλα χωρίς να μένουν κενά μεταξύ τους
Όταν τα έχω βάλει όλα τα ντολμαδάκια μου στην κατσαρόλα τα βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε 2 κούπες βρασμένο νερό το λεμόνι αλατοπίπερο λαδάκι και βάζετε ένα πιατάκι από πάνω να μην φουσκώνουν τα ντολμαδάκια με τον βρασμό.
Το βράσιμο θέλει αρκετή υπομονή πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά για να μην ανοίξουν τα ντολμαδάκια σας.
Σταδιακά προσθέτετε ζεστό νεράκι για να έχετε για το αυγολέμονο.
Αυγολέμονο
χωρίζουμε τα αβγά μας και σε μα λεκανίτσα ριχνουμε τ’ ασπράδια λίγο νεράκι και λίγο αλατάκι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα τότε ρίχνουμε και τους κρόκους και στην συνέχεια το λεμονάκι που μέσα εχουμε βάλει 2 κγ κορν φλάουρ και μετά ζουμάκι από την κατσαρόλα που βράζουν τα ντολμαδάκια σας.
Μόλις η λεκανίτσα από έξω έχει ζεσταθεί αρκετά βγάζουμε από την φωτιά ο φαγάκι μας και ρίχνουμε το αυγολέμονο μας κουνάμε μερικές φορές δεξιά αριστερά την κατσαρόλα μας και την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσετούλα!!!!
Αν θέλετε πιο ζουμερό το αυγολέμονο τότε θα βάλετε 1 κγ κορν φλάουρ.
καλή σας όρεξη.
Εδώ είναι όλες οι εκδοχές μου για τα αμπελόφυλλα.
Αμπελόφυλλα στα βαζάκια
Αμπελόφυλλο κονσέρβα
Ντολμαδάκια γιαλαντζί